Långfredag 2020

Idag är det långfredag och jag är ledig från jobbet. Har inte haft så mycket långfredagskänsla, mer lördagskänsla. Det kanske beror på att jag knappt tittat på TV, där brukar det ju vara en del påskrelaterade program när en zappar runt. Jag har inte heller påskpyntat så mycket, vi ska vara hemma hela påsken så det hade helt klart varit värt det men på något sätt bär det emot med tanke på sociala distanseringen.

Jag köpte lite krukväxter i tisdags när jag kom från Lindesberg, dem planterade jag ut idag och sedan klippte jag lavendeln, de kvistar som var lite grövre satte jag ner i marken med förhoppningen att de ska ta sig i sommar.

När det gäller påsken har vi i alla fall gemensamt bestämt att vi ska fira påsk ordentligt i morgon med påskgodis och påskmat så till det blir det nog en del pyntat.

Livet i coronatider är lite annorlunda även om det gått tillbaka till det normala på så sätt att jag börjat jobba igen. Det är därför jag inte orkat skriva så mycket de senaste dagarna, jag är ganska pigg på väg hem men när jag kommer innanför dörren hemma går luften ur. Jag hostar en del fortfarande, lite mer idag faktiskt, men nu känns det mer och mer som allergi när det blir för mycket pollen i luften.

Idag åkte jag till affären vid 10 när de nyss öppnat och handlade för att slippa trängas med de som tagit sovmorgon. Det var en bra strategi för det var inte så många att trängas med. Tycker fortfarande att det är fantastiskt att kunna gå i affären. Retar mig på de som inte tillämpar social distans, framför allt de som trängs i kön trots att det finns märken i golvet där en ska stå. Jag vet inte varför, jag tror ju jag haft covid-19 så jag ska inte smitta och inte bli smittad men tänker att en håller avstånd av hänsyn till de som inte haft det än eller som är rädda.

På jobbet har vi ställt om, tar emot så lite fysiska besök som möjligt och försöker hålla besöken så korta som möjligt genom att inte göra sådant de inte bokat tid för och utan sällskap. Det är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid. Ofta erbjuder vi till exempel klamydiaprov och pratar lite kring det om ungdomen har sex men inte testat sig. Eftersom vi träffar ungdomar vill vi kunna få en bild av hur de har det med relationer och skola också, ge tid att ta upp saker de funderar på men kanske inte tagit sig mod att boka tid för innan. Största skillnaden är kanske att vi vill att de kommer ensamma för att det inte ska bli för trångt i väntrummet, många väljer att ha en kompis med som stöd. I veckan skulle en ungdom byta p-stav till spiral, hon fick ändå ha med en kompis eftersom hon var så nervös, det fallet bedömde jag att det var bättre att få till bytet så hon inte skulle bil utan skydd eftersom p-staven suttit så länge att den måste bytas.

En annan omställning är att vi har ganska mycket distansbesök via vår app istället. Där försöker vi avsätta tid så att vi hinner svara på frågor som kommer upp. Vi har börjat skicka hem klamydiaprov som de kan ta hemma.

Translate »
%d bloggare gillar detta: