Utmattningssyndrom

När jag blev sjuk i utmattningssyndrom saknade jag information om vad det gör med kroppen och vad jag kan göra för att bli frisk. Inte ens på vårdcentralen upplevde jag att jag fick hjälp. Jag fick fylla i KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, och någon annan stress-skala. När jag gjort det trodde jag att jag skulle få hjälp utifrån de poäng mina svar resulterade i. Det fick jag inte. Kunskapen om utmattningssyndrom är för dålig, berättade min kurator. Mina besök hos läkaren gav mig samma känsla, hen visste inte riktigt vad det handlar om mer än att det är viktigt att komma ut och röra på sig för det vet ju alla att det motverkar stress.

Så där satt jag, med en grundläggande kunskap som verkade vara större än hos de som var satta att hjälpa mig. Efter en extra knäck på vårdcentralen (hedersomnämnande till Försäkringskassan) och två veckor i sängen med stängd dörr och fördragna rullgardiner bestämde jag mig för att göra som jag brukar och hitta vägar på egen hand. Det tog ett par månader till innan jag började kunna lyssna så smått på ljudböcker och efter en tid läsa lättare texter och kortare stycken.

Jag upptäckte att det finns massor av kunskap dokumenterad. Paketerad på många olika sätt. En del lättlästa med korta stycken, någon med nästan bara bilder och vidare ända till populärvetenskapliga. De flesta med referenser för den som vill läsa mer eller kolla trovärdigheten i materialet.

I denna sektion har jag samlat mina erfarenheter så att du ska slippa lägga en massa energi på att leta själv. Du navigerar i menyn.

Lista över blogginlägg om utmattningssyndrom: Utmattningssyndrom

[su_menu name=”Utmattningssyndrom” class=””]

Translate »
%d bloggare gillar detta: