Trädgårdsappar del 2

Ibland läser jag för snabbt. GardenR har ett gratiskonto men första dygnet får en prova Premium gratis, vill en ha alla fancy funktioner som en fått smak på så kostar det extra. Jag fick nämligen lite brått om att testa alla tre apparna samtidigt. Å andra sidan är det bra att ha lite fart på det eftersom det händer så otroligt mycket ute i trädgården nu. Idag bar jag ut gurkorna, två stycken, en i var vända och sedan orkade jag inte mer. Det är redan 38 grader inne i växthuset. Det kommer bli lite bättre när löven kommer på träden men värmen tar kål på mig.

Detta är i alla fall vad jag kommit fram till efter att ha testat apparna några timmar. Jag tycker att det är en rättvis ögonblicksbild eftersom jag tycker att appar, apparater och andra hjälpmedel ska underlätta jobbet och inte vara allt för krångliga att ta till sig.

Gardenize

Denna app har fem flikar: Inspiration, Chat, Min trädgård, Gardenizers och Profil.

Fliken Inspiration innehåller en massa trädgårdsartiklar, dessa är sökbara och det går att bokmärka det en vill komma åt lätt. Något jag saknar från deras hemsida är länkar till mässor och annat spännande som jag som trädgårdsamatör skulle tycka vore kul att ha koll på.

En hel flik ägnas åt chattande, alla kan chatta med Jenny at Gardenize. Jag vet inte hur troligt jag kommer chatta med någon annan i appen när det redan finns så många andra vägar att kommunicera.

Min Trädgård är fliken där information om odlingsplatser och växter matas in. Det finns en databas där växtinformationen kan hämtas.Många växter saknas. Bondböna fick jag lägga in själv, samma med morötter där det saknades många sorter. Jag förstår att det tar tid att fylla databasen men det var sorter jag hittade utan problem i de andra apparna. Under fliken finns en del för växtplatser där växter och odlingsplatser kopplas ihop. Här går det också att lägga in händelser som kan vara minnesanteckningar eller påminnelser inför framtiden, all planering görs manuellt av användaren.

Under fliken Gardenizers finns Gardenize-kontakterna. Jag har inte klurat ut hur jag hittar andra personer att konnekta med.

Profil-fliken visar en sammanfattning över ens trädgård och det går att göra inställningar både för kontot och trädgården.

Från alla flkar går det att komma åt funktioner som notiser och prenumeration. Det är något som är unikt för denna app. I de andra nås det via profilfliken.

Hemsida: Gardenize (grundat i Sverige)
Webbkonto: Gardenize
Android: Gardenize
Apple: Gardenize

OBS! Det går inte att avsluta kontot själv om en ångrar sig, det krävs att en skickar mail till Gardenizer, information får en leta reda på hemsidan: länk till information här Eller det var svårare än så eftersom mailen inte gick fram utan studsade tillbaka därför att de skrivit in ett mellanslag i adressen.

GardenR

Appen har också fem flikar: Min trädgård, Att göra, Växter, Tips och inspo och Mitt konto.

Under Min trädgård-fliken kan man lägga in sina odlingsplatser. Där finns en kalender som tydligt visar vad som ska göras på de olika odlingsplatserna med Uppgifter/Att göra, kalender och loggbok/blogg. Denna flik verkar dold för den som inte har premiumprenumerationen,

Att göra-fliken är densamma som den en når via Min Trädgård och är således betalfunktion.

Växter-fliken verkar vara en uppslagsbok för olika växter, det går att klicka runt eller söka en specifik växt.

Tips och inspo verkar också vara baserat på information men mer generell trädgårdsinformation. Där kan en utföra sysslor och få fröpoäng som kan bytas in mot fröer. Jag förstår inte riktigt vitsen med det, eller jo på ett sätt förstår jag ju grejen med att få folk att klicka i utbyte mot något annat. Gratis är gott, liksom.

Mitt konto innehåller så klart information om kontot och det går att ändra inställningar.

När en söker på växter som en har går det inte att spara utan att lägga i önskelista eller i odlingsplats. Jag skulle vilja ha en lista med växter, punkt. Jag kanske inte vill definiera varenda fönster (jag har ett tjugotal fönster). Lösningen kanske är att göra en odlingsplats för fröpåsar o.s.v. för att få översikt över när fröerna ska sås över året, den informationen kommer inte med för växter som är favoritmarkerade.

Hemsida: GardenR (grundat i Sverige)
Android: GardenR
Apple: GardenR

Kontot går att avsluta i appen

Oh!Garden

Appen har fem flikar, precis som de övriga: My!Garden, Upptäck, Vänner, Forum och Profil.

I fliken My!Garden går det att föra dagbok, planera och skapa listor. Det går också att skapa växtplatser och lägga till växter. Att lägga till växter utan att placera dem på en växtplats känns krångligt och jag får leta lite för att hitta var jag gör det, det gör jag nog enklast under rubriken Dagbok, den går det dock bara att komma åt om en har premiumversionen. Dagboken har ett par fiffiga funktioner, som att det går att se när fröerna en lagt in ska sås eller skördas, det går också att utifrån sina växter och växtzon få ett att-göra-lista. Listorna är perfekta för att spara frölista, på växtsidan går det att spara information om var växten är köpt och annan bra att ha information, däremot är det samma problem här, att dessa växter inte kommer med i kalendern/planeringen.

Upptäck-fliken innehåller en massa artiklar om över 8000 växter och är sökbart.

Vänner-fliken vet jag faktiskt inte vad jag ska med, kanske jag hittar vänner att följa när jag läst en stund under Forum-fliken. På så sätt verkar detta vara ett slags social odlarapp.

I Profil-fliken går det som sig bör att göra sina inställningar såsom växtzon, vilken sorts trädgård en har/vill ha, problem som sniglar och rådjur med mera. Där finns också inläggs-och följarstatistik.

Hemsida: Oh!Garden (Svensk sida? Om oss ger ingen information om vem som ligger bakom sidan)
Android: Oh!Garden
Apple: Oh!Garden

Kontot går att avsluta i appen

Sammanfattning så långt

För mig tar det en stund att få grepp över en ny app men så här långt känns det som att Gardenize är den app som är mest primitiv och enkel i sitt upplägg samtidigt som den med sina 399 kr/år är den dyraste av dem att använda om en vill ha alla funktioner. Jag tilltalas mer av Oh!More och GardenR, frågan är om jag ska ge alla tre en chans eller om jag ska ta bort Gardenize på en gång och djupdyka i de två som är kvar. Jag får fundera lite på det, det var ju ändå inte så lätt att ta bort kontot så den får hänga med tills kontot är avslutat så jag inte glömmer det.

Problemet med att få översikt över fröpåsar, när de ska sås verkar behöva hanteras manuellt i alla appar. Det är synd för det var något av det jag hoppades på när jag laddade ner apparna. Å andra sidan börjar en i allmänhet planera för sådden och var fröna ska i innan så att en kan sätta in fröerna i växtplatsen i förväg för att ha planen klar.

Kommentarer

Ett svar till ”Trädgårdsappar del 2”

  1. Profilbild för Maria
    Maria

    Från den 29 februari i år finns inte appen GardenR längre att ladda ner.

Lämna ett svar

Translate »