Utflykt till Järle

Vi har bestämt att göra lite utflykter hemikring i år. Nu får vi visserligen resa fritt inom Sverige men vi är inte så sugna på att åka långt och trängas.

Idag blev det en tur till Järle. Jag ville se och fotografera dammen som är där och riskerar att rivas. Vi fick med alla grabbarna. När vi kom fram och tittade runt byggnaderna och utefter vattnet blev de stora så fnittriga, det visade sig att de kände till stället och hade varit där med scouterna. När de varit på läger i Skärmarboda var de till Järle och paddlade kanot.

Det är en intressant plats. Väldigt vackert längs ån på flera platser och här finns gammal bebyggelse. Järle var tänkt som hamnstad och residensstad för Järle län. Myndigheterna tyckte att folk från både Lindesberg och Nora skulle flytta dit och befolka staden men de tyckte de hade det bättre där de var så det blev ingen stor stad. När stadsprivilegierna drogs in blev Sverige formellt utan städer – utom Järle. Tydligen missade de att Järle också hade stadsprivilegier så de finns kvar. Järle är alltså Sveriges enda stad! En liten by på cirka 50 invånare mitt i Bergslagen!


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Translate »
%d bloggare gillar detta: