Drömmer om trappor, del 1

Det finns de som säger att drömmar inte bara är till för att bearbeta det vi är med om utan också säger oss något. Häromnatten var mina drömmar fixerade vid trappor. De gick upp och de gick ner, det var vanliga trappor och rulltrappor, det var till och med berg-och-dal banor med inslag av trappor. Väldigt förvirrande och ganska spännande men jag kom liksom ingenstans. Inte som jag minns i alla fall.

Jag kände att jag måste hitta någon drömtydningssida och se om mina drömmar ville säga mig något.

Det visar sig att trappor i drömmar har en viktig betydelse och det är inte ovanligt att de är förvirrande och att en upptäcker att en inte kommit fram någonstans när en vaknar. De beskriver en övergång eller förändring och leder sinnet till en annan eller högre värld. Förändringen kan vara spirituell, känslomässig, fysisk eller mental. Oftast handlar det om förändring och utveckling hos individen, det vanligaste är materiella eller ekonomiska förändringar så om trapporna kommer i samband med nytt jobb eller studier till exempel så är det inte så konstigt.

Var trapporna framträder kan säga en del om resan, finns de i allmänna utrymmen eller utomhus så handlar det om beteende och interaktioner med den yttre världen. Står en nedanför en trappa och tittar upp så kan det vara ett tecken på en kommande utmaning som leder till framgång och utveckling,, står en överst i trappen och tittar ner kan det vara ett tecken på rädsla för en motgång i något som är på gång i det vakna livet.

Hur trapporna ser ut berättar om varifrån händelserna kommer som bearbetas. Gamla trappor handlar om det förgångna medan nya trappor handlar om nuet. En gyllene trappa symboliserar livet efter detta. Trappen till Sankte Per. Det behöver inte betyda döden utan kan lika gärna handla om förändringar i livet, att gamla tankesätt och övertygelser är på väg att överges. Den gyllene trappan kan också symbolisera insikten att lycka kan finnas bortom det materialistiska och fysiska. Vindlande eller spiralformade trappor kan vara symbol för pånyttfödelse med nya tankar och ideal.

Om trapporna går upp och ner på ett förvirrande sätt kan det betyda att en har får många saker att hantera samtidigt, då är det dags att sakta ner lite och försöka ta en sak i taget. Går trapporna upp och ner på ett lugnt sätt så är det ett tecken på att det går bra att göra flera saker samtidigt.

Trappor som leder uppåt representerar positiva förändringar vare sig det är
spirituellt, känslomässigt, fysiskt eller mentalt. Dessa drömmar ger vägledning om att en är på rätt väg och att kanske våga ta steget en är på väg att ta. Om en ramlar eller snubblar uppför en trappa kan det vara ett tecken på att försöka ta det lite lugnare och trappa ner på tempot.

Trappor som leder neråt handlar om tvekan, rädslor och misstag. Ofta handlar det om motstånd eller tvekan inför något, det kan också symbolisera negativa känslor som ilska och frustration, ibland kan det handla om människor i ens vardag som väcker dessa känslor. Rädsla för att gå nerför trappor berättar om en rädsla för att möta undertryckta tankar och negativa känslor. Det symboliserar också svårigheter att kännas vid problem eller händelser som hänt tidigare i livet. Att halka eller ramla nerför en trapp kan vara ett tecken på dåligt självförtroende eller missförstånd kring ett beslut eller bedömning av något i ens vakna liv, det kan vara så att en strävar för hårt för att bli av med vissa saker eller tankar från tidigare i livet. Nedåtgående trappor kan dock även ha en positiv betydelse som innebär omvärdering av tidigare problem och händelser. Att gå nerför en trappa behöver inte handla om förlust eller andra negativa saker utan kan lika gärna vara ett tecken på att en håller på att upptäcka sitt djupare inre själv.

Jag tror att det är en passande beskrivning av vad jag går igenom just nu. Allt ovan! Det är förvirrande att bli utbränd. Vem är jag? Vad har jag tappat bort på vägen till där jag befinner mig i dag? Vem vill jag vara? Vem är mitt riktiga jag? Vart är jag på väg? Vem vill jag vara? Vad vill jag göra resten av mitt liv? Är jag på rätt väg? Behöver jag göra några förändringar och i så fall vilka?

Källor:
Aunty Flo
Dreamwell
PsycholoGenie

Translate »
%d bloggare gillar detta: