We can do it!

Citat av Pearl S. Buck

”Det verkligt kreativa sinnet inom vilket område som helst är inte mer än detta: En mänsklig varelse född ovanligt, omänskligt känslig. För honom är… en beröring som ett slag, minsta ljud är ett oväsen, en olycka blir en tragedi, glädje blir till extas, en vän är en älskare, en älskare är en gud och ett misslyckande innebär döden. Lägg till den här grymt delikata organismen den överväldigande nödvändigheten att skapa, skapa, skapa – så att om han inte kan skapa musik eller poesi eller böcker eller byggnader eller något meningsfullt annat meningsfullt är det som att kapa av själva andningen så han inte får luft. Han måste skapa, måste hälla ut skapelsen. Av något märkligt, okänt nödvändighet är han inte riktigt levande om han inte skapar.”

Pearl Sydenstricker Buck (Sai Zhenzhu (賽珍珠, Sài Zhēnzhū)) var en amerikansk författare, föddes den 26 juni 1892 och dog 6 mars 1973. Hennes föräldrar var missionärer i Kina, hon bodde där fram till 1934. Många av hennes romaner handlar om Kina och livet i Kina. Med romanen ”Den goda jorden” vann hon Pulitzerpriset 1932. År 1938 fick hon Nobelpriset i litteratur ”för sina rika och verkligt episka skildringar ur kinesiskt bondeliv och för sina biografiska mästerverk”.

Efter att hon flyttat tillbaka till USA permanent 1935 fortsatte hon sin karriär som författare och blev även en framträdande förkämpe för kvinnors och minoriteters rättigheter. Hon skrev om asiatiska kulturer och blev särskilt känd för sina insatser för adoption av barn av asiatiskt ursprung.

Wikipedia 171104
Pearl Buck and Swedish King

Relaterade bilder: