Mary Anning (1799 – 1847)

Mary Anning (21 maj 1799 – 9 mars 1847) föddes i Lyme Regis i Dorset som dotter till möbelsnickaren Richard Anning och Mary Moore. Familjen hade tio barn, men bara två överlevde till vuxen ålder, Mary och hennes bror Joseph. Familjen drygade ut sina inkomster genom att leta fossiler på Dorsets klippor i England för att tjäna extra pengar men när hon var 12 år gjorde hon flera viktiga upptäckter: den första kända ichthyosaur-fossilen och de första två Plesiosaur-skeletten.

.

Mary Anning med geologhammare och spanieln Tray, målad före 1842. I bakgrunden klippan Golden Cap i Dorset
Mary Anning med geologhammare och spanieln Tray, målad före 1842. I bakgrunden klippan Golden Cap i Dorset
Mary Anning fortsatte livet igenom att försörja sig genom att samla och sälja fossiler, framför från ryggradslösa djur och sålda för några få shilling styck, hon gjorde många iakttagelser som ledde till revolutionerande ny förståelse av förhistoriska varelser men hon fick aldrig vetenskapligt erkännande på grund av att hon var kvinna.

Det var inte förrän många år efter hennes död hennes inflytande erkändes. Under 2010, nämnde Royal Society henne som en av de tio viktigaste brittiska kvinnorna i vetenskapens historia

Relaterade bilder:

Lämna ett svar

Translate »