By Unknown Vectorization: Andrew c Vectorization: Totie (https://www.ted.com) [Public domain], via Wikimedia Commons

Monica Lewinsky om offentlig förnedring på TED

”Att skämma ut andra som något slags blodssport måste få ett slut!” säger Monica Lewinsky. […] Idag har det hon utsattes för 1998 blivit något allmängiltigt, något som vem som helst kan råka ut för – och det kan få dödliga konsekvenser.

Monica Lewinsky: The price of shame | Talk Video | TED.com.

Detta TED-inslag tycker jag alla ska se. Monica berättar om hur hon utsattes för häxjakt och hur hon lyckades ta sig igenom den upplevelsen. Hon berättar om hur andra inte överlevt nätmobbningen utan tagit livet av sig för att de inte kunde se någon framtid efter att ha hängts ut på nätet. Det går inte att höra Monica utan att bli berörd.

Jag är ganska privat på nätet. Inte helt, men ganska. Jag tycker det är viktigt att tänka sig för vad man skriver eller visar på internet, särskilt om det handlar om någon annan. Ta alla barnbilder till exempel, de är oftast bara gulliga, hur kommer barnet uppleva dem när det blir äldre? Vad kommer kompisar att tänka om dem med tiden? Allra värst är bilder på Facebook där föräldrar verkligen förnedrar sina barn genom att få dem att hålla upp skyltar som talar om att de varit olydiga eller kissar i sängen eller är petiga medd maten eller vad det nu kan vara. Vad händer inom de barnet? Vilka själsliga ärr kommer det att bära med sig? Eller ännu värre, är det den ”snälla” bestraffningen” från föräldern?

Det som gör mig minst lika ledsen är de kommentarer som ofta dyker upp till bilderna: ”Inte konstigt att världen ser ut som detn gör när barnen beter sig så där!” Det kanske snarare är så att föräldern behöver lite mer stöd och kunskap i sitt föräldraskap.

Som tur är kommer oftast dessa bilder från Amerikanska användare men det spelar ju ingen roll…