Moln över huset i Fellingsbro

D-vitamin – behandling till vilken nytta? – Janusinfo

D-vitaminbrist har varit ett uppmärksammat ämne på senare tid. Men D-vitamin är ingen universalbot som kan användas mot allt från trötthet till värk och cancer. Det finns inte heller tydliga evidens för att vitaminet har positiva effekter på skelettet hos majoriteten av patienter med osteoporos.

via D-vitamin – behandling till vilken nytta? – Janusinfo.

Vi har alla så lätt att haka på nya trender, det är så lätt att tro att alla råd är väl underbyggda, men så är det sällan. Just D-vitamin är en riktig ”innedrog” som sägs bota allt möjligt.

Det är bara det att att brist på ett ämne har ett samband med flera sjukdomar inte automatioskt innebär att tillskott botar eller ens förebygger. Felet kan ju ligga någon annanstans och bristen kanske bara är ett symtom för något annat – som leder till att kroppen inte kan ta upp ämnet.

Så länge man äter varierat, försöker hålla sig till rena råvaror och är frisk behöver man inte en massa tillskott, de kanske till och med är till skada om man överdoserar utan att behöva det.