Moln över huset i Fellingsbro

Följer Bárðarbunga

Snart är det två månader sedan det började mullra i den isländska vulkanen Bárðarbunga. Jag har följt aktiviteten med skräckblandad nyfikenhet. Vulkanen ligger under ett tjockt istäcke i Vattnajökull. Om det skulle bli ett stort utbrott skulle isen smälta och orsaka översvämningar, luften fyllas av livsfarlig svaveldioxid och lavan skulle explodera när den kommer i kontakt med vattnet och vi skulle få ett askmoln över norra halvklotet – precis som när Eyjafjallajökull hade ett utbrott 2010.

Nu kan man följa utvecklingen vid vulkanen minut för minut på flera sajter. I början var det stor seismisk aktivitet där, många skalv, på sistone har det inte varit riktigt lika många men lika kraftiga.

StratovolcanoBárðarbunga är en stratovulkan, den består av lager på lager med aska och lava varvat med varandra efter tidigare utbrott. Typiskt för en stratovulkan är att den är toppigt konformad. Ingen vet hur Bárðarbunga verkligen ser ut, utanpå är den täckt av ett flera hundra meter tjockt istäcke. Hur det ser ut inuti vulkanen är en gåta men utifrån de mätningar man kan göra på skalvaktiviteten finns det en gryta med flytande lava, magma, där inne. Skalven har gjort att magman skapat ett underjordiskt dike som är fyra mil långt och sträcker sig norrut från vulkanen strax utanför jökeln. På en del ställen går diket i dagen och skapar stora lavafält.

Länkar – Tidslinje

Augusti 2014

16
IMO Earthquake swarm by Bárðarbunga volcano
IMO Activity in Bárðarbunga volcano

17
.

18

IVO Seismic activity at Bárðarbunga persists

19
IVO Summary of activity in Bárðarbunga – State of events on Monday evening

20
IVO Updated summary from Bárðarbunga – A summary of seismic activity, written Tuesday evening 19th August 2014 at 20:00

21
IVO Seismic activity still great
IVO A reconnaissance flight with TF-SIF

22
.

23
IVO Hard work in harsh circumstances – Enhanced monitoring by Future Volc
SvD Flygstopp över Bárdarbunga
SvD Flygbolagen förbereder sig för vulkanutbrott

24
SvD Nytt kraftigt skalv vid Bárdarbunga

25
.

26
SvD LFV höjer askberedskap

27
.

28
SvD Tecken på subglacialt vulkanutbrott

29
SvD Högsta beredskap för utbrott Filmklipp

30
.

31
SvD Flygvarning hävd efter vulkanutbrott

September 2014

1
SvD Stabil nivå på isländskt lavaflöde

11
SvD Fisdimma över Västerbotten

12
Kratern Suðri, härifrån flödar slavan söderut. Foto: Ármann Höskuldsson.

14
IVO A glimpse into the field – Observation at Holuhraun eruptive site

20
IVO What is Bárðarbunga? – Information on the central volcano

Oktober 2014

13 National Geographic Icelandic Eruption Spews Record-Breaking Amounts of Lava, With No Signs of Slowing – A remote eruption in Iceland continues to send forth copious amounts of lava, monitored closely by the scientific community.

21
IVO The FutureVolc project and the eruption on National Geographic – Eruption contributes to FutureVolc – and vice versa