Moln över huset i Fellingsbro

Honungsblandningar – gurkmeja

Idag tänkte jag göra i ordning några honungsblandningar, men de flesta burkarna var upptagna. Man kan smaksätta honungen med kryddor och örter dels för smakens skull men också för att få bättre effekt vid till exempel förkylningar.

Gurkmeja verkar antiinflammatoriskt och lär vara en effektiv krydda när man vill bli av med bakterier och virus, samtidigt stärker det immunförsvaret så att kroppen har lättare att bekämpa infektionen. Jag hittade ett par recept där man blandar honung och gurkmeja.

Det aktiva ämnet i gurkmeja är curcumin, det har flera dokumenterade effekter: bland annat hjälper det till med matsmältningen och att hålla en god bakterieflora i magen, det har en blodförtunnande effekt, sänker blodtrycket och blodsockret, orsakar muskelsammandragningar i gallblåsan med mera. Om man har vissa sjukdomar, som diabetes eller tar mediciner som till exempel blodförtunnande bör man vara försiktig med gurkmeja och prata med sin läkare först om man vill använda det mycket.

Gyllene honung

1 tsk gurkmeja/100 g honung blandas och förvaras i glasburk.

Första dagen tar man en halv tesked varje timme, andra dagen tar man en halv tesked varannan timme, tredje dagen och följande dagar tar man en halv tesked tre gånger om dagen så länge det behövs. Om man vill kan man blanda honungen i mjölk eller te.

Gyllene mjölk

Gyllene mjölk används mycket inom den traditionelle indiska medicinen. Den gyllene färgen står för hälsa och läkande.

1/2 dl vatten
1/2 tsk gurkmeja
1 dl getmjölk
2 msk mandelolja
1 msk honung

Koka vatten och gurkmeja i 6-8 minuter. Tillsätt mjölk och mandelolja. Låt blandningen koka upp igen. Dra blandningen från plattan direkt när den kokar upp igen. Tillsätt honung efter att den svalnat. Drick det varmt.

Inom indisk medicin rekommenderar man att dricka gyllene mjölk för att behandla problem med ben, leder, immunförsvar och många andra sjukdomar. Det finns inga biverkningar och man kan dricka gyllene mjölk när man behöver det så länge man är frisk för övrigt. Det är bra att dricka en kopp gyllene mjölk på morgonen eftersom det ger energi hela dagen.

Gyllene regel

Enligt den indo-tibetanska medicinen har gurkmeja olika effekt beroende på när man äter det:
före måltid – halsen och lungorna
under måltiden – matsmältningssystemet
efter en måltid – tjocktarmen och njurarna