Orkidé

Släktforskningsprogram

Här är något slags sammanställning över släktforskningsprogram som jag testat. Vissa uppdateras ofta, andra mer sällan och en del kommer antagligen sluta uppdateras så detta kan bara ses som en ögonblicksbild av någon som är ny på släktforskning men ganska van användare av dataprogram och webbapplikationer. Såvitt jag har kunnat se klarar de vanligaste och mest populära programmen att importera och expoertera datan i GEDCOM-format. GEDCOM betyder GEnealogical Data COMmunication och är ett format för att spara släktforsningsdata och som i princip är standard idag. Att det finns en standard som de flesta om inte alla använder innebär att det är ganska enkelt att flytta sitt släktträd från ett program till ett annat. Det finns program som är kopplade till webbplatser för släktforskare och det finns program som är fristående. Använder man ett program som är kopplat till en webbplats kan man enkelt spara hem data från internetdatabaser, nackdelen är att det kan bli rörigt när det gäller vilken data man vill dela med andra och vilka som är av mer privat natur – det handlar ju faktiskt om verkliga människors liv och upplevelser.

Ahnenblatt

Lokalt Gratis Rimlighetskontroll, upptäcker dubletter eller om datum inte går ihop, om en person är döpt före sin födelse till exempel. Skapa listor, personakter och träd. Dessutom kan man få ut statistik om antal barn, ålder vid giftermål och så vidare. Väldigt enkel layout som gör all data lätt överskådlig. Ancestris Lokalt GNU-licens Textdatabas som går att gå in och ändra manuellt i. Windows, Linux, Mac OS Inte helt lätt att lägga in nya personer. Jag lyckades lägga in mamman som man och pappan som kvinna. Jag lyckades däremot inte ändra kön. Ta bort kön gick dock bra. Efter det strulet gav jag upp. Helt enkelt svår att komma igång med.

FamilyTreeMaker – Ancestry

Lokalt och internet Möjligt att söka på internet från programmet. När det gäller Ancestry har jag betalat för abonnemang och använder det mest för att söka i kyrkböcker och liknande. Programmet känns väldigt enkelt, mer som något man plitar i utan uppkoppling och sedan synkar mot nätet. Jag känner mig inte helt bekväm med att lägga upp persondata på internet,samtidigt är det en bra källa för info…

Disgen

Lokalt Windows Kartor Måste vara medlem i

Gramps

Lokalt Windows, Linux, Mac OS Rimlighetskontroll, upptäcker dubletter eller om datum inte går ihop, om en person är döpt före sin födelse till exempel. Skapa listor, personakter och träd. Dessutom kan man få ut statistik om antal barn, ålder vid giftermål och så vidare. Enkel, snygg layout. Enkla sökfunktioner. Spontant tycker jag bäst om detta släktforskningsprogram.

Holger

Lokalt

MinSläkt

Lokalt

MyHeritage

Lokalt och internet Snygg layout, snygga rapporter, många funktioner som är enkla att hitta och använda. Den stora nackdelen är hur My Heritage hanterar abonnemang. För att bekräfta matchningar måste man vara premiummedlem. Det är i stort sett det enda extra jag kunnat göra sedan jag betalade. Minsta lilla sökning så får man en uppmaning att uppgradera till Premium Plus. Det är jag inte intresserad av. Jag kan bara beklaga att jag blev lurad att betala helt i onödan, därför går även programmet på den lokala datorn fetbort.

Lämna ett svar

Translate »