Virkad solhatt

Virkad solhatt
Virkad solhatt, detalj

På sidan BEACH COAT, BATHING SUIT & HAT – Groovy Crochet hittade jag en virkbeskrivning till en sommarhatt. Det blev många upprepningar och nästan en helt ny hatt eftersom jag bland annat inte fick till något brätte när jag följde beskrivningen.

Arbetet virkas uppifrån mitten och utåt brättet. Börja med att virka 6 lm, slut ringen med sm.

Varv 1: 1 lm, 11 fm runt lm-ringen. Avsluta med sm i lm.

Varv 2: 2 lm. 1 st i första st, 2 st i varje maska resten av varvet = 24 maskor (räkna alltid luftmaskorna i början av varvet som en maska.

Varv 3: 2 lm. 1st i de tre nästa maskor från föregående varv, 1 lm * 4 st, 1 lm, upprepa från * avsluta med sm. När varvet är klart ska det vara stolpar i varje stolpe från föregående varv och lm-båge efter var fjärde.

Varv 4: 2 lm. 3 st, 2 st i samma maska, 1 lm * 2 st i  st, 2 st, 2 st i st, 1 lm, upprepa från *   avsluta med sm. Nu ska lm-bågen från detta varv vara rakt över lm-bågen från förra varvet. Se punkt 1 i bilden!

Fortsätt att öka totalt 12 maskor per varv tills omkretsen är ca (ca i diameter). I originalbeskrivningen ska man virka 7 varv till så att man har 20 st mellan varje lm-båge. För mig blev det på tok för stort, så jag nöjde mig med ett varv mindre men eftersom de 12 maskorna man ökar varje varv är jämnt delbart med både 6 (lm-bågar) och 4 (mönsterupprepningen på brättet) så spelar det ingen roll om man lägger till eller drar ifrån något varv.

Virka sedan in resår-/gummitråd. Börja med att mäta ut 53- av tråden och knyt ihop den så att det blir en ögla som passar huvudet någotsånär. Jag virkade in en tråd men jag vet inte om den gör varken till eller från, om jag virkar om hatten kommer jag att använda två trådar för att öka elasticiteten lite. Håll tråden rakt över föregående varv och virka fm om tråden, 2 fm i varje maska på föregående varv. Avsluta med sm.

Brätte

Varv 1: 2 lm, 1 st i varje maska på föregående varv.

Varv 2: 3 lm, 1 st i samma maska * hoppa över 1 maska, 1 st, 1 lm, 1 st i nästa maska, upprepa från * avsluta med sm. I originalet ska man hoppa över 2 maskor, men då blir det inget brätte så jag valde att göra kortare hopp mellan stolparna.

Varv 3: 3 lm * hoppa över 2 maskor (stolparna i föregående varv), 1 st i lm-bågen, 2 lm upprepa från * avluta med sm. Samma här att det blir för lite maskor om man följer originalet där man ska virka 1 lm mellan st.

Varv 4: 3 lm, 1 st i nästa lm-båge * 1 lm, 1 st i lm-båge, 1 st i nästa lm-båge (= 2 st med lm emellan i varje lm-båge) upprepa från * avsluta med sm. Jag läste fel här, egentligen ska det enligt originalet vara två st i lm-bågen och 1 lm över st i föregående varv men jag tycker det blev bättre som jag gjorde. Å andra sidan hade kanske brättet blivit ”plattare” med lite fler maskor runt om. Varv 1-4, se punkt 2 i bilden

Varv 5: 2 lm, 1 st i varje maska på föregående varv. För ett plattare brätte skulle jag öka med 2 st 2 ggr i maskorna rakt över lm-båge på kupan.

Varv 6: 3 lm, 1 st i samma maska * hoppa över 2 maska, 1 st, 2 lm, 1 st i nästa maska, upprepa från * avsluta med sm. Detta varv och varv 10 valde jag att virka 2 lm och hoppa över 2 maskor istället.

Varv 7: 3 lm * hoppa över 2 maskor (stolparna i föregående varv), 2 st i lm-bågen, 2 lm upprepa från * avluta med sm. Valde att göra lite annorlunda här för att få det att gå ihop med föregående varv så att det åtminstone inte blir färre maskor per varv ju längre ut jag kom.

Varv 8: 3 lm, 1 st i nästa lm-båge * 2 lm, 1 st i lm-båge, 1 st i nästa lm-båge (= 2 st med 2 lm emellan i varje lm-båge) upprepa från * avsluta med sm. Här valde jag att öka varvet med 2 lm rakt över lm-bågarna på kupan, se punkt 3 i bilden.

Upprepa de sista fyra varven en gång till.

Sista varvet virkas 1 fm i varje stolpe och 3 fm i varje lm-båge. Avsluta med sm, klipp av och fäst garnet.

Monteringen grunnar jag lite på, enligt mönstret kan man virka en lm-kedja av fyra trådar garn och sy fast vid brättet och/eller virka blommor och fästa på kupan. Jag har ett grönt garn som skulle passa men jag tyckte inte lm-kedjan blev bra. Antingen provar jag att fläta eller så virkar jag en smal spets. Lägger ut en bild när jag bestämt mig.

via BEACH COAT, BATHING SUIT & HAT – Groovy Crochet.