Ada Lovelace (född Byron) som 17-åring

Lite om Ada Lovelace

Går igenom gamla blogginlägg och bilder. Hittade en bild jag tog när vi var på Tekniska muséet förra våren. Hade inte hört talas om Ada Byron Lovelace förut och blev lite nyfiken, men har inte orkat kolla upp henne. Nu när jag varit trött och seg hela helgen och i princip sovit bort två dagar går det visst bra så här på kvällskvisten…

Så nu gör jag ett försök.

Ada Lovelace (1815-1852) var dotter till Lord Byron. Hon hade ingen kontakt med pappan, som dog när hon var nio år. Hennes mamma, som inte ville att hon skulle bli poet som pappan, såg till att hon fick undervisning i matematik. När hon var fjorton år fick hon mässlingen och invalidiserades många år framåt.

Ada blev genom sina studier vän med Charles Babbage som skapade de första räknemaskinerna. Hon var duktig på matematik och intresserad av maskinerna det ledde till att hon gjorde flera viktiga analyser av hur de fungerade och utvecklade egna idéer om hur dessa räknemaskiner skulle kunna användas, till exempel för att skapa musik och göra bilder.

Ett av de viktigaste arbetena var hennes översättning av Luigi F. Menabreas artikel om Babbages räknemaskin, det var inte översättningen i sig utan de genomtänkta kommentarer hon tillförde som visade hennes stora matematiska förmåga. Babbage tyckte att hon skulle skriva en egen artikel i ämnet men hon avstod eftersom hon inte tyckte att det passade sig att en kvinna skrev artiklar. Ett annat viktigt arbete var att utveckla hålkort för beräkningar vilket bidrog till att hon nu ses som världens första programmerare.

Hon gifte sig med William King när hon var ca 20 år, de fick tre barn. I trettioårsåldern fick hon på nytt hälsoproblem och diagnostiserades så småningom med livmodercancer (eller kanske livmoderhalscancer) vilket blev hennes död när hon bara var 36 år gammal. 1979 uppkallades programmeringsspråked Ada till hennes minne av USAs försvarsdepartement.

Den 16 oktober 2012 firas Ada Lovelace Dagen, den verkar ha lite flytande datum för de första gångerna firades den i mars. Den firas för att uppmärksamma kvinnor inom vetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik.

Ada Lovelace, 19th century British mathematici...

Ada Lovelace, Brittisk matematiker som levde på 1800-talet. (1836). (Foto: Wikipedia)

Källor:

AdaPower 2012-02-12 Om programmeringsspråket Ada
Engelskspråkiga Wikipedia 2012-02-12 Om Ada Lovelace
Finding Ada 2012-02-12 Om Ada Lovelace Day
MathematicansPictures 2012-02-12 Om Ada Lovelace
Svenska Wikipedia 2012-02-12 Om Ada Lovelace