Peenemünde

Till Peenemünde

Igår vilade vi. En förutsättning för att jag ska orka. Är lite orolig över hur det ska gå med orken, samtidigt vill jag göra saker tillsammns med familjen. Vill inte sitta hemma och tycka synd om mig själv, inte hela tiden i alla fall…

Idag var vi till Peenemünde. Det var bara nio mil dit, men det tog två och en halv timme på grund av de långsamma vägarna. När vi nästan var framme och det blev stopp på grund av vägbygge var jag nära att vända. Som tur var gjorde vi inte det. Vi kom sent, bara ett par timmar från stängningstid, men det räckte. Det var spännande att se vilka planer nazisterna hade för raketteknik och samtidigt skrämmande att se hur de gick till väga med hjälp av slavarbetare. Med tanke på att vi var på NASA-utställningen i Stockholm i våras så var det också spännande att se rymdfartens historia ur ett öststatsperspektiv. NASA-utställningen fick också ett annat perspektiv eftersom många av forskarna på Peenemünde fick jobb där efter kriget, de sögs upp av de segrande länderna för att delta i rymdforskning eller krigsrustning i öst- eller västblocket.

Peenemünde
Kopia av V2-raketen som utvecklades i Peenemünde och som sedan fått stå som symbol för rymdraketer i allehanda sammanhang, till exempel vid Tintins rymdfärd.