Bakade en Pepparkakscheesecake

Första bilden

Till jul gjorde jag en cheesecake med pepparkaksbotten och pepparkakskryddor i fyllningen, ovanpå skulle det vara lingon och gelé. Jag hittade receptet på Allt om mat. Som vanligt när jag gör något i köket blir det inte som det står i receptet. Ibland sker det med vilje och ibland vill det inte alls. Denna gång blev det ändå rätt bra. Fick lov att byta lingondrickan mot lingon och tranbärsdricka eftersom det var det närmaste jag kunde hitta på affären. Det färdiga resultatet blev ändå uppskattat (såvitt jag vet i alla fall).

 

Bestämde mig för att upprepa succen till nyår. Med variation, det går ju inte att göra samma sak två gånger heller. Så jag tog pepparkaksdegen som aldrig blev utbakad innan jul eftersom jag inte orkade att baka, orkade inte tanken på att baka heller för den delen. Jag kavlade ut en kludd som blev en 3-4 mm tjock botten och täckte formen med den. Jag lät den gräddas tills den var pepparkaksklar. Lät den svalna enligt receptet och gjorde fyllningen. Samma pepparkaksfyllning som förra gången, nåja: nästan i alla fall eftersom jag sällan mäter hur mycket kryddor jag har i. Ovanpå allt lingon men denna gång valde jag kaktus-lime koncentrat som jag gjorde gelén av. Det blev nästan ännu bättre, syrligare än lingon-tranbärsvarianten.

 

Hade faktiskt tänkt fotografera de båda, men glömde bort det innan de var väck…

Translate »
%d bloggare gillar detta: