International Day of Midwifery

Internationella barnmorskedagen 2010

Idag  firar vi barnmorskans arbete runt om i världen. I år är temat ”The World Needs Midwives Now More Than Ever!”. Barnmorskans arbete är viktigt för att minska risken för mamma och barn under graviditet, förlossning och barnsängstid. Barnmorskan utför också ett viktigt preventivt arbete när det gäller att hindra spridning av HIV/AIDS. I många länder föder kvinnor utan att ha stöd av en utbildad barnmorska eller ens tillräckligt kunnig ”birth attendant”, så länge allt går bra spelar det ingen större roll men så fort det uppstår en komplikation kan det vara skillnaden mellan liv och död. I det preventiva arbetet handlar det inte bara om att skydda sig sexuellt utan banrmorskor har på många håll som uppgift att vaccinera barn mot malaria och andra sjukdomar.