Drupal-versionen av min hemsida.

Safer Internet

www.saferinternet.org/web/guest/centre/-/centre/sweden

En kampanj om att tänka sig för vad man postar på internet. Det är en internetkampanj som drivs av EU och som bl.a. Svenska Medierådet och BRIS är engagerade i här i Sverige. Kampanjen riktar sig i första hand till barn och ungdomar – och deras föräldrar – men jag tycker att alla borde ta till sig budskapet: Tänk efter innan du postar något på internet! Vill du se texten/bilden/filmen när du surfar runt om tio år? Vem tror du kommer att se ditt material? Vem skulle kunna se ditt material men som du helst skulle slippa visa det för? Hur kan det användas på bästa eller värsta tänkbara sätt av någon annan som ”bara lånar”?

 

På många sätt har säkerheten blivit bättre på internet. Många sajter tillåter användaren att välja hur material som laddas upp ska visas. Samtidigt kan man aldrig vara garanterad mot villkorsändringar, ägarbyten och liknande. För att inte tala om de ofantligt stora datamängder som ligger ute och att hitta gammalt material i bruset är inte så lätt. Vilka sajter gick jag med i som medlem 1997? Hur många av dessa finns kvar? Hur många av dessa vet ens ägaren om att sidan ligger ute aktivt? Man har rätt att få sitt material bortplockat, om så manuellt av den som sköter sidan men om man inte ens kommer ihåg var man varit eller har svårt att nå sidadministratören via mail så är det inte så lätt – för att inte tala om alla sidor dit eventuella citat eller bilder spridits utan att man vet om det.