Vårt hus i Fellingsbro

050115

Det var väldans länge sedan jag skrev i min trädgårdsdagbok. Inte ens i somras när det växte som mest skrev jag. Fast å andra sidan så var det en ganska trist sommar så jag lade inte ner så jättestor möda på den även om jag gjorde lite här och där tillsammans med Jonas.

Våtbädden fungerade bra. Det växte och frodades så det stod härliga till. Tomatplantorna blev riktigt stora men ville inte sätta frukt förrän framåt augusti så de hann inte bli klara. Antar att plantorna gillade värmen från bädden men blommorna inte gillade kylan i luften. Tog in ett gäng så att de fick mogna efter.

Kryddorna jag planterade växte så bra att jag tror att jag ska ta och bara ha kryddor där, det blir för trångt för dem att bara ha halva bädden mitt i sommaren.

Ärter skördade jag, eller rättare sagt åt jag av plantorna. Sparrisen fick vara, jag är lite nyfiken på om den överlever i bädden. Den ska väl vara kvar om jag minns det rätt men jag får uppdatera mig till våren.

Pumporna i bädden hann inte bli klara innan det frös på, antar att det hade med den kalla sommaren att göra, kanske är det så att de behöver stå intill en vägg om man inte har växthus?

Jordärtsskockor hade jag också i bädden. De missade jag helt att ta upp när det frös på ordentligt. Tänkte göra ett nytt försök i år.

Vi har rensat lite mer uppe i skogskanten, så nu börjar det bli riktigt snyggt. Ångrar lite att vi hade så bråttom att röja upp eftersom jag inte vet vad som försvann. Ett par äppelträd dök upp, kanske hade det funnits några fler. De är inte så mycket att ha eftersom de vuxit i slyn men de får stå tills vi hittat ersättare och vet hur vi vill ha det där uppe. Påskliljor och lite annat skoj har vi hittat där också.

Det kommer en bäbis i vår, jag gissar att det inte blir så överdrivet mycket gjort i år igen men nästa dröm är att göra några rabatter runt huset och flytta en del av växterna på ”kullen” dit. Dels behöver de delas, dels ska vi försöka få undan den eller åtminstone snygga till eftersom den är omöjlig att hålla ordning på och växterna står huller om buller.