Ännu mer Drupal

Orkidé

Idag har jag gått två promenader, på samma sätt som igår. Först vallade jag maken, sedan sonen.

Annars har jag mest slappat. Vi hade tänkt åka till Örebro idag men vi kom överens om att ingen av oss hade ust egentligen. Det är inget vi måste ha på en gång men mellangrabben behöver hela byxor innan skolan börjar,så vi får väl rôta oss sta’ innan dess i alla fall.

Drupal-uppgraderingen har gått väldigt bra. Jag fick lägga in nya länkar till YouTube-klippen och uppdateera Views-inställningarna men har man gjort det några gånger (vilket man får lov att göra då och då vid uppdateringar eller när man skapar nya views eller hemsidor) så är det inte svårt även om det tar lite tid.

Det där med tid. Jag har ingen lust att lägga en massa tid på teman som måste uppdateras så jag tänkte välja något snyggt som bara är att ladda upp. Det var ju nästan omöjligt. Tanken är god, att man har en grundstruktur som man bygger temat kring, men det tar mer tid och energi än jag har ork och lust att lägga ner på sidan. Därför kollade jag hur utvecklingsstatusen ser ut för Garland som jag hade som stomme i mitt eget tema. Det visade sig att Garland lyfts ut från kärnan och att från och med D8 kommer alla onödiga teman och moduler lyftas ut så att kärnan bara innehåller det mest nödvändiga för att köra en Drupal-sida.

Hos mig ringer en varningsklocka eftersom anledningen är att den som skapade Garland inte längre är intresserad av att underhålla temat och ingen annan vill ta över. Samma problem gäller för flera teman och moduler. Jag kan inte se någon mening med att använda Garland eller något nnat tema om jag kanske ändå måste välja ett annat en eller två versioner senare.

Så jag kollade lite snabbt på Joomla, som jag lekt med tidigare. Joomla är trevligare därför att det är mer intuitivt att arbeta med, inte så mycket kodning. Istället är det segare och som jag upplevde det då i alla fall: rörigare när det gäller vad som är moduler och vad som är plugins och relationen dem emellan. Därför gick jag över till att kolla WordPress.

På något sätt kommer jag allt oftare tillbaka till att WordPress är bäst om man vill ha ett enkelt användarinterface och enkla funktioner. Att migrera en Drupal-databas till WordPress är inte gjort i en handvändning. Ett problem är att alla användare måste sätta om sitt lösenord, ett annat är att sökvägar och andra inställningar försvinner. Det gör de oavsett hur man bär sig åt eftersom alla CMS har olika sätt att hantera det på.

Många vill tjäna en slant på arbetet och det kan jag förstå även om jag har svårt att förstå skillnaden mellan att lägga ut en modul/plugin för ett fotogalleri eller webbshop och en modul/plugin för att migrera till favorit-CMSen!? En orsak kan i och för sig vara att många behöver hjälp att städa upp just med sökvägar och andra inställningar.

Det finns flera skript utlagda för att migrera från Drupal till WordPress men de är versionsspecifika och båda sidor har en förkärlek för att ändra tabellnamn vid uppdateringar och uppgraderingar. Se till exempel länkistan nedan.

Till slut hittade jag cms2cms! Det är en tjänstsom kommer att kosta pengar så småningom är tanken men än så länge är det gratis. Man laddar ner ett filbibliotek och kopierar till källmappen (i detta fall Drupalinstallationen) och till målmappen (WordPressmappen) och klickar enligt instruktionerna på hemidan.

Min överföring avbröts men jag fick genast hjälp av utvecklaren! Antingen är det en väldigt bra tjänst emd superbra support eller så är hela sidan hackad nu. Återstår att se.

Drupalsidan, rörig och stökig och alldeles hopplös att få ordning på.
Drupalsidan, rörig och stökig och alldeles hopplös att få ordning på.

Jo, och så har jag ändrat till ett lite mervårligt tema. Hade kunnat ha jultemat kvar ett tag till men jag tänkte att det är lika bra, det är nästan värre att ha kvar jultemat till sommaren om det skulle bli så.

Länkar
Garland för D8
How I migrated a client’s blog from Drupal to WordPress 3.0
Moving From Drupal 7 to WordPress 3.3
cms2cms

Translate »
%d bloggare gillar detta: